Skip to content

Miért Virtuális virtuóz?

Mármint, a honlap neve.

A SZEMlélek magazin Barna Mátéval készített interjújából idézek válaszképpen:

 

“– Aki szívesen folytatná a rend prédikációjával, akár az Ön gondolataival való ismerkedést, az Virtuális virtuóz címmel találhat rá egy érdekes honlapra a világhálón. Mit takar ez a kifejezés?
– Egyik rendtársamtól származik a kifejezés, és közvetlenül nincs sok értelme. Alapvető erkölcstant tanított nekünk ez a rendtársunk, s megfogalmazása szerint bennünk van a tökéletességnek a virtualitása. Olyan, mint egy mag, amely azt a lehetőséget hordozza, hogy az ember a saját erejével képes fölépíteni a saját erkölcsi világát. És ehhez járul az erkölcs virtuozitása, amely felette áll az abszolút szabálytiszteletnek. A szabályok szabad, felelős kezelését jelenti.

– Szombati kalászszedés?
– Akár. A virtuóz megengedheti magának, hogy néha félreüssön egy hangot.

– Egyesek szerint így született a jazz műfaja.
– A virtuóz megengedheti magának a tévedést. Az élet célja ennek fényében a virtualitásból eljutni a virtuozitásba, ezért kapta az a honlap a Virtuális virtuóz címet. Nem arról szól a kereszténység, hogy szabálytisztelők vagyunk. A boldogságra való törekvés a cél; annak a belénk ültetett valaminek a keresése, építése, amire most nem is igazán tudok megfelelő kifejezést találni.”

Hát, ezért! 🙂